TRÄDGÅRDEN

Sommartid i Trädgården

Högsommar i Trädgården……Juni blev en väldigt varm månad där det blev både nyanläggning av Visningsrabatten, Woodlandet och Rosenträdgården, men också tid att ta in den vackra Trädgården med sin rikedom av blommor.

Nu är det högsommar och efter en svalare period med inslag av regn mår Trädgården alldeles utmärkt. När jag går runt och tittar på alla nyplanterade växter så ser jag att de verkligen håller på att etablera sig. Nya skott skjuts och alla nyplanterade rosor sätter knopp och blommar. För en vecka sedan var jag på en tur ner till Flora Linnéa och köpte fler rosor till Rosenträdgården. Fick inte tag på riktigt alla som jag beställde i våras så nu fyller jag ut med andra raringar.

I Helsingborg hämtar jag också mina små nyttodjur som hjälper mig att hålla ohyra borta från orangeriet. Det är ett fint företag som heter Lindesro som säljer hjälpredorna, och det funkar. Nöjd är Trädgårdsmästaren!

Pelargonerna i orangeriet växer så det knakar och vi har svårt att hålla jämna steg med arbetet att ta sticklingar och plantera om. Kan inte låta bli att tänka på hur det såg ut när jag kom in i orangeriet i mars för ett och ett halvt år sedan och hittade en tynande samling pelargoner. Helt otroligt vilken kraft det finns i naturen ändå. Lite kärlek och omsorg var allt som behövdes!

Välkomna hit och njut av allt det vackra, både naturen runt omkring och vår underbara Trädgård och vill man ha med något hem som minne så finns Trädgårdsbutiken med både konsthantverk, vaser, krukor och annat smått och gott men också såklart lite rara växter.

Varma sommarhälsningar från Karin

ORANGERIET OCH TRÄDGÅRDEN

Orangeriet och trädgården på Möckelsnäs har funnits i drygt tio år. Tanken från början var att visa upp ett urval av de växter som Linné och hans lärjungar upptäckte och klassificerade på sina resor både inom och utom Sverige. Efter flera ägarbyten samt en treårsperiod då anläggningen legat i träda,  har vi  sedan våren 2019 fått förmånen att ta hand om detta fantastiska kulturarv.  
Själva trädgården är indelad i fyra kvarter. Här följer nu en presentation av vad som fanns från början samt hur det planeras att se ut efter en omfattande renovering av trädgården. 

Rosenträdgården

I den tidigare anläggningen planterades här Linnés medicinalväxter. Dessa  kommer nu att flyttas till en ny del för att istället ge plats åt rosor.

Förhållandena här är perfekta för en rosenträdgård: Mycket sol och skyddat läge tack vare den omgivande häcken. Även de lite svårflörtade austenrosorna, som kan vara lite svåra i vårt klimat, har här chans att visa sin skönhet.

Det kommer att finnas flera olika grupper av rosor representerade i denna nya rosenlund: bourbon-, floribunda-, kordesii-, moschata-, polyantha-, rugosa-, tehybrid- och moderna buskrosor. Vackra samplanteringsväxter kommer man också att få inspiration till, såsom lavendel, nepeta, stäppsalvia, näva med flera.

I denna del av trädgården kommer man även kunna uppleva en vacker plantering med perenner som blommar från vår till höst. Som fond till perennerna kommer det att planteras en vacker låg, välansad taxushäck.  

Woodland

Från början var denna del Tematrädgården: Fjället, Öland, Japan, Nordamerika med mera. Även Linnés sexualsystem - hur växter förökar sig efter antal ståndare och pistiller - fanns representerat här. 

I Woodland, som delen kallas, finns lite större träd och buskar. Det bygger vi vidare på. Förutom de träd och buskar som redan växer här, planterar vi ut några träd som stått i orangeriet – som mullbär, mandelträd och lagercistros. 
Nya tillskott i Woodland blir också tulpanträd, korkalm, manchurisk lönn, kopparlönn, valnöt, rönnspirea, olika sorter av physocarpus samt perenner som trivs i trädens skugga som kaukasisk förgätmigej, liljekonvalj, höstanemon, hasselört med flera.

De skuggälskande perenner som tidigare haft växtplats i andra kvarter ska också få flytta hit. Av dem kan nämnas skugglilja, pärlemorfjärva, läkesilverax, fotblad samt vit skogsaster. 

Örtagården

På denna plats fanns från början Linnés ätbara växter. Han har till exempel en äppelsort uppkallad efter sig. Den kommer att finnas kvar liksom andra perenna grönsaker som sparris och jordärtskocka.

Köksträdgården i den nya anläggningen kommer att förläggas till andra sidan och få upphöjda bäddar. Där kommer det att odlas allt möjligt ätbart från rabarber till frilandstomater. Nya fruktträd och bärbuskar kommer också att planteras.

Den tidigare Köksträdgården ska i stället formas till en vacker Örtagård. Kryddväxter och läkeväxter, både perenna och ettåriga, ska planteras i klassisk form med låga häckar som avgränsning och inramning. I mitten kommer gallicarosen Rosa Officinalis, apotekarrosen, att stå.  De flesta växterna växer redan nu i trädgården och får bara en ny växtplats. Skyltar med beskrivande text kommer också att finnas utplacerade för den vetgirige. 

Den moderna Torparträdgården

I den ursprungliga trädgården var detta platsen för Linnés prydnadsväxter. Dessa flyttas och får istället sin nya plats i denna svenska motsvarighet till englands Cottage garden - mjuka former, inramade av smålandsgärdesgård, stenmur, mormorsväxter och vatten. Doftande perenner som blommar villigt  drar till sig pollinerare. Här kommer det således att dofta, surra och porla medan man kan flanera runt på kort gräs och knastrande grus.

I gamla trädgården blandade man perenner, ätbart, ettåriga örter och sommarblommor med lökväxter. Så kommer denna nya oas också att utformas. Trädgården blir levande genom att det ständigt finns något att plocka eller skörda. När man än kommer på besök ska den ha något nytt att erbjuda.

Sittplatser blir även ett viktigt inslag. Man ska kunna slå sig ner lite varstans och suga in helheten med alla sina sinnen! 

Köksträdgården

Som nämnts tidigare planerar vi att anlägga Köksträdgården på andra sidan orangeriet. Förutom krydd- och grönsaksodling i upphöjda bäddar och frukt och bär av olika slag, kommer vi här att ha uteservering för caféets gäster samt ett växthus för bland annat gurka, tomat, paprika och chili. Vi tänker oss också ett utekök med murad ugn för möjlighet att baka härliga pizzor. 
Det vi vill skapa här är en plats för både njutning och praktisk användning. Mycket av det vi odlar kommer våra gäster att få del av både i café och restaurang.

Några av planerna som här är beskrivna kommer att genomföras under årets säsong 2020 och andra lite senare. Arbetet med att renovera och anlägga den nya trädgården kommer att vara ett ständigt rullande arbete som vi hoppas att ni vill följa här på plats tillsammans med oss och få lika stor glädje av som vi. 

Karin Stenberg 

Trädgårdsmästare på Möckelsnäs Trädgård och Kulturcentrum. 
menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram