076-8610528
Menu

TRÄDGÅRDEN

Sommartid i Trädgården

SommartidOm några veckor är det Juni, denna ljuvliga månad. Fräscha gröna färger. Ögonen har längtat efter gräsgrönt, limegrönt, gröngrönt. Blommor och doft är också överallt. Liljekonvalj, Schersmin och snart börjar rosorna.

Det är hektiska dagar i Trädgården inför öppningen i Juni. Alla lådor ska gödslas och rensas. Är man noga med vårrensningen så har man igen det resten av sommaren. Snart är det dags för sådd och utplantering av späda plantor. Lite sent på grund av vår svala Maj. Woodlandet är snart klart för plantering och eken till lådorna i Rosenträdgården har kommit. Växterna är beställda och förodlade plantor växer så det knakar. Jag har fin hjälp bl.a. till alla sysslor. Alla hugger i!

Det finns mycket fint att handla i Trädgårdsbutiken i år:
Flera olika sorters pelargoner, även sticklingar från de doft- och vildpelargoner som fanns här när vi startade upp förra året och även ett sortiment med perenner och ettåriga sommarblommor som ni kan botanisera bland, som tre sorters Sommarrudbeckia, Oxalis, Palettblad och Jätteverbena.

Nu är det snart bara våra fina besökare som fattas!!

Hoppas vi ses!!!!

TRÄDGÅRDSBLOGGEN

Juni
30 juni, 2020

Ett urval av bilder från Trädgården i Juni.

Läs mer...
Woodland på gång!
22 juni, 2020

Efter många, många svettiga timmar denna underbara försommar, har nu woodlandet börjat ta form. Jorden, gångarna, träd, buskar och perenner

Läs mer...
Äppelblom och surr!
8 maj, 2020

Lyfte blicken från lunchlådan ...alltså vilka vackra äppelblomsknoppar mot päronträdet i bakgrunden!! Varje dag ser man något nytt, vackert i

Läs mer...
Rosenträdgården!
31 mars, 2020

Här testas den planerade rosenträdgården! Färger, höjder, helheten. Känner mig väldigt nöjd! Några justeringarsen ska jag sätta mig och beställa.

Läs mer...
SE ALLA BLOGGINLÄGG FRÅN TRÄDGÅRDEN

ORANGERIET OCH TRÄDGÅRDEN

Orangeriet och trädgården på Möckelsnäs har funnits i drygt tio år. Tanken från början var att visa upp ett urval av de växter som Linné och hans lärjungar upptäckte och klassificerade på sina resor både inom och utom Sverige. Efter flera ägarbyten samt en treårsperiod då anläggningen legat i träda,  har vi  sedan våren 2019 fått förmånen att ta hand om detta fantastiska kulturarv.  
Själva trädgården är indelad i fyra kvarter. Här följer nu en presentation av vad som fanns från början samt hur det planeras att se ut efter en omfattande renovering av trädgården. 

Rosenträdgården

I den tidigare anläggningen planterades här Linnés medicinalväxter. Dessa  kommer nu att flyttas till en ny del för att istället ge plats åt rosor.

Förhållandena här är perfekta för en rosenträdgård: Mycket sol och skyddat läge tack vare den omgivande häcken. Även de lite svårflörtade austenrosorna, som kan vara lite svåra i vårt klimat, har här chans att visa sin skönhet.

Det kommer att finnas flera olika grupper av rosor representerade i denna nya rosenlund: bourbon-, floribunda-, kordesii-, moschata-, polyantha-, rugosa-, tehybrid- och moderna buskrosor. Vackra samplanteringsväxter kommer man också att få inspiration till, såsom lavendel, nepeta, stäppsalvia, näva med flera.

I denna del av trädgården kommer man även kunna uppleva en vacker plantering med perenner som blommar från vår till höst. Som fond till perennerna kommer det att planteras en vacker låg, välansad taxushäck.  

Woodland

Från början var denna del Tematrädgården: Fjället, Öland, Japan, Nordamerika med mera. Även Linnés sexualsystem - hur växter förökar sig efter antal ståndare och pistiller - fanns representerat här. 

I Woodland, som delen kallas, finns lite större träd och buskar. Det bygger vi vidare på. Förutom de träd och buskar som redan växer här, planterar vi ut några träd som stått i orangeriet – som mullbär, mandelträd och lagercistros. 
Nya tillskott i Woodland blir också tulpanträd, korkalm, manchurisk lönn, kopparlönn, valnöt, rönnspirea, olika sorter av physocarpus samt perenner som trivs i trädens skugga som kaukasisk förgätmigej, liljekonvalj, höstanemon, hasselört med flera.

De skuggälskande perenner som tidigare haft växtplats i andra kvarter ska också få flytta hit. Av dem kan nämnas skugglilja, pärlemorfjärva, läkesilverax, fotblad samt vit skogsaster. 

Örtagården

På denna plats fanns från början Linnés ätbara växter. Han har till exempel en äppelsort uppkallad efter sig. Den kommer att finnas kvar liksom andra perenna grönsaker som sparris och jordärtskocka.

Köksträdgården i den nya anläggningen kommer att förläggas till andra sidan och få upphöjda bäddar. Där kommer det att odlas allt möjligt ätbart från rabarber till frilandstomater. Nya fruktträd och bärbuskar kommer också att planteras.

Den tidigare Köksträdgården ska i stället formas till en vacker Örtagård. Kryddväxter och läkeväxter, både perenna och ettåriga, ska planteras i klassisk form med låga häckar som avgränsning och inramning. I mitten kommer gallicarosen Rosa Officinalis, apotekarrosen, att stå.  De flesta växterna växer redan nu i trädgården och får bara en ny växtplats. Skyltar med beskrivande text kommer också att finnas utplacerade för den vetgirige. 

Den moderna Torparträdgården

I den ursprungliga trädgården var detta platsen för Linnés prydnadsväxter. Dessa flyttas och får istället sin nya plats i denna svenska motsvarighet till englands Cottage garden - mjuka former, inramade av smålandsgärdesgård, stenmur, mormorsväxter och vatten. Doftande perenner som blommar villigt  drar till sig pollinerare. Här kommer det således att dofta, surra och porla medan man kan flanera runt på kort gräs och knastrande grus.

I gamla trädgården blandade man perenner, ätbart, ettåriga örter och sommarblommor med lökväxter. Så kommer denna nya oas också att utformas. Trädgården blir levande genom att det ständigt finns något att plocka eller skörda. När man än kommer på besök ska den ha något nytt att erbjuda.

Sittplatser blir även ett viktigt inslag. Man ska kunna slå sig ner lite varstans och suga in helheten med alla sina sinnen! 

Köksträdgården

Som nämnts tidigare planerar vi att anlägga Köksträdgården på andra sidan orangeriet. Förutom krydd- och grönsaksodling i upphöjda bäddar och frukt och bär av olika slag, kommer vi här att ha uteservering för caféets gäster samt ett växthus för bland annat gurka, tomat, paprika och chili. Vi tänker oss också ett utekök med murad ugn för möjlighet att baka härliga pizzor. 
Det vi vill skapa här är en plats för både njutning och praktisk användning. Mycket av det vi odlar kommer våra gäster att få del av både i café och restaurang.

Några av planerna som här är beskrivna kommer att genomföras under årets säsong 2020 och andra lite senare. Arbetet med att renovera och anlägga den nya trädgården kommer att vara ett ständigt rullande arbete som vi hoppas att ni vill följa här på plats tillsammans med oss och få lika stor glädje av som vi. 

Karin Stenberg 

Trädgårdsmästare på Möckelsnäs Trädgård och Kulturcentrum. 
menu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram